
عدم آلایندگی سیستم CAFS
آتش سوزی در هر اندازه تبعات زیادی به همراه دارد. در طول سال های سال و یا بهتر است بگوییم قرن ها انسان همواره برای خاموش کردن آتش های بزرگ با مشکل مواجه بوده است. شاید پایه ثابت تمامی تجهیزات و سیستم های اطفا حریق آب بوده و اولین سیستم برای خاموش کردن آب شناخته می شود.
بصورت کلی برای پیامد های آتش سوزی می توان به خسارت های مالی و جانی اشاره کرد که بیش از همه انواع پیامد ها دیده می شود. اما پیامد جدی دیگر آن پیامد های زیست محیطی است که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار می گرفته است. این پیامد ها به دو دسته کلی تقسیم می شوند.
پیامد هایی که در زمان آتش به وقوع می پیوندد مانند سوختن مزارع، جنگل ها و یا مرگ و میر موجودات مختلف و دومی پیامد های بعد از زمان آتش سوزی است مانند اثراتی که بر روی محیط بر جای می ماند.
با مهار به موقع آتش با سیستم های اطفا حریق مختلف می توان تا حدود زیادی تبعات ناشی از آتش سوزی را کاهش داد. این جمله از اصلی ترین جملاتی بوده که همواره مورد استفاده بوده است؛ اما به یاد داشته باشید که استفاده از سیستم های اطفا حریق نیز سال ها باعث شده تا صدمات جبران ناپذیری به طبیعت و سلامت انسان وارد شود. خود سیستم های اطفا حریف مختلف اثرات زیست محیطی جبران ناپذیری به همراه داشته اند که نمی توان آنها را نادیده گرفت.
انواع پیامد های زیست محیطی
بصورت کلی محققین دو نوع پیامد زیست محیطی را برای استفاده از سیستم های اطفا حریق در طبیعت می شناسند.
پیامد های کوتاه مدت:
مانند ذرات معلق و دوده هایی که معمولا تا چند روز بعد از آتش سوزی در هوا معلق بوده و وارد آب و خاک می شوند. این ذرات عمدتا سمی هستند و به همین دلیل برای سلامت انسان و انواع گونه های جانوری و یا محیطی آسیب های زیادی به همراه دارند.
به گفته محققین غلظت بالای مواد سمی باقی مانده حاصل از اطفا حریق بیشترین و بدترین اثر گذاری را روی مسیر های آب های طبیعی و زیستگاه های آبزیان و گونه های محلی به همراه دارند.
پیامد های طولانی مدت:
این اثرات تاثیری است که تا سال های سال و یا حتی بعضاً برای همیشه بر روی طبیعت ماندگار می شود. رسوب پسماند های آتش سوزی در بین آب های سطحی و یا زیر زمینی و لایه های درونی زمین بارها به تجربه ثابت شده که پیامد های جدی برای محیط داشته است.
پیامد هایی که روی محصولات و توان خاک و غیره دیده شده است. اساسا پیامد های طولانی مدت بخصوص در زمانی که آتش های مربوط به مواد شیمیایی و یا نفتی اطفا می شود بیشتر بوده است.
عمق بیشتر نفوذ محصولات اطفا به دل زمین این پیامد ها را جدی تر می کند. تحقیقات نشان داده که پیامد های زیست محیطی آتش های اطفا شده و نفوذ آن به آب های زیر زمینی عمدتاً می تواند ناشی از آلاینده های پایدار و فلزاتی باشد که به راحتی با نفوذ بر آب های زیر زمینی این آب ها را هدف قرار داده و آلوده می کنند.
البته تنها نباید پیامد های آتش سوزی و اطفا حریق را در زمین و در آب های سطحی و زیر زمینی جستجو کرد. دود و آلاینده های ناشی از حریق می تواند حجم آلودگی ازن مناطق شهری را نیز افزایش چشم گیری دهد و نهایتا به مرور زمان باعث تغییرات آب و هوایی و وقوع آتش های بزرگ تر بر اثر آسیب های جوی بخصوص در مناطق جنگلی شود.
همچنین این دود می تواند با ترکیب با آلاینده های شهری و گاز ازن به یک سم و تهدید جدی برای سلامت ریه های انسان تبدیل شود و یا تاثیر جدی روی اکوسیستم و محصولات کشاورزی داشته باشد.
اقدمات پیشگیرانه مورد نیاز
تاثیر این آلاینده ها تا جایی بوده که از مدت ها قبل انسان را برای واکنش به کاهش حجم این اثرات به فکر فرو برده است. استفاده از سیستم های محافظتی پیشرفته برای جلوگیری و کاهش احتمالات آتش سوزی، انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در راستای کم کردن احتمال آتش سوزی و یا کاهش زمان آتش و تقویت ساختمان ها و زیر ساخت ها به منظور جلوگیری از نفوذ آب ها و مواد شیمیایی حاصل از اطفا حریق به سطح زمین و آب و غیره از جمله این موارد است که هر چند تا حدود زیادی موثر واقع شده است اما هنوز به نظر می رسد جای کار دارد.
برای ایمنی در برابر حریق سه راه وجود دارد:
شناسایی علت و یا علل حریق و انجام اقداماتی برای جلوگیری از احتمال وقوع آتش
شناسایی علل رشد و گسترش آتش و تلاش برای جلوگیری از انتشار و بزرگ تر شدن حریق
مهار آتش های به وقوع پیوسته در سریع ترین حالت ممکن
با توجه به این سه رویکرد، شناخت دلایلی که باعث بروز آتش سوزی می شوند می تواند به کنترل شرایط و ایمنی محیط کمک شایانی بکند. به همین دلیل موضوع ایمنی و بهداشت، سال ها قبل وارد حرفه صنعت و ساختمان سازی شده و توانسته با شناسایی علل مختلف وقوع آتش بسیاری از موضوعات را کنترل کند.
اما گرم تر شدن هوا و استفاده روز افزون از مصالح سبک تر و یا استفاده از انواع مواد شیمیایی و غیره در ساختمان سازی و صنعت اجازه نمی دهد که به راحتی بتوان از وقوع آتش جلوگیری کرد.
راهکار دیگر کم کردن ابعاد آتش با اطفا به موقع و جلوگیری از رشد آتش است .
استفاده از سیستم های اتوماتیک اطفا حریق، نصب کپسول ها و سیستم های اطفا حریق در مکان های مختلف و ایجاد مسیر های دسترسی بیشتر، از اقداماتی بوده که زیاد انجام شده اما حقیقت این است که هیچ یک از این کارها نتوانسته کمک چشم گیری برای کاهش اثرات آتش داشته باشد.
آموزش و تربیت افراد و مردم نیز تا حدودی به بهبود شرایط کمک کرده است و تنها برای حفظ جان مردم این هم در برابر خود حریق موثر بوده است.
به همین دلیل است که به سیستمی نیاز بود تا بتواند طول مدت آتش سوزی را کاهش داد و در کمترین زمان حتی بزرگ ترین آتش ها را هم مهار کرد.
……………………..
سیستم فوم هوای فشرده یا CAFS نوعی فوم را ایجاد می کند که کاملا چسبنده هستند. پوشش پلاستیک مانند یا پتو مانند این سیستم به دلیل تشکیل حباب های پیوسته و بسیار منسجم در این سیستم است که با ایجاد پوششی کاملا یکپارچه سطوح آتش را بصورت کلی می بندد و همانند یک لایه غیر قابل نفوذ اجازه دسترسی هوا و حرارت را به بدنه ماده سوختنی می گیرد و اجازه ادامه آتش سوزی را نمی دهد. با توجه به اینکه این سیستم به سرعت باعث خنک شدن آتش می شود سرعت خاموش کنندگی آن بسیار بالاتر است. در مدت زمان طولانی تری تخلیه می شود و با نفوذ در دل آتش می تواند سرعت اطفا را تا ۷۰ درصد افزایش دهد.
سیستم CAFS تولیدی شرکت اعتماد سازان ایمن صنعت آیندگان کاملا بومی سازی شده و توسعه یافته است که نه تنها تمامی خصوصیات سیستم CAFS آمریکایی و آلمانی را دارد بلکه در برخی از پارامتر ها نیز از این کشورها پیشی گرفته است.
از خصوصیات اصلی سیستم CAFS گروه صنعتی اعتماد سازان ایمن صنعت آیندگان که باعث کاهش آلایندگی محیط زیست به شکل چشم گیری شده است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خنثی سازی مواد شیمیایی و بیولوژیکی حاصل از انتشار مواد سوختنی
- امکان اطفا حریق در کم ترین زمان ممکن
- جلوگیری از انتشار آتش و رشد و توسعه آتش با احاطه کردن و با محصور کردن آن
- سازگاری کامل با محیط زیست
- استفاده از مواد غیر سمی و غیر خورنده در ترکیب این سیستم
- اثر بخشی بالا در برابر عوامل بیولوژیکی مانند اسپور
- امکان پوشش مناطقی که دسترسی به آنها مشکل است به دلیل قابلیت های نازل و یا پرتاب بلند مواد
- استفاده از حداقل نیروی انسانی برای اطفا و پوشش مناطق زیادی از آتش با کمترین میزان استفاده از آب
- کاهش روان آب ها به دلیل استفاده محدود از آب
- عدم نفوذ فوم به داخل دیوار ها و زمین و نیز عدم انتشار به محیط
- قابل تمیز کردن و شستشو با کمترین میزان مصرف آب
- کاهش بخارات و مواد سمی حاصل از احتراق
- عدم استفاده از ترکیبات آلی، هالوژنه و فلوراید در ساختار فوم
- امکان اطفا تمامی کلاس های حریق
- از بین بردن ذرات معلق حاصل از آتش سوزی در محیط
بصورت کلی استفاده از CAFS به جای انواع فوم های اطفا حریق که همچنان در بسیاری از مناطق ایران کاربرد دارد، می تواند باعث شود تا اثرات زیست محیطی خاموش کننده های آتش به حداقل ممکن برسد.
گروه صنعتی اعتماد سازان ایمن صنعت آیندگان با هدف بهبود شرایط اطفا حریق و البته کاهش اثرات زیست محیطی خطرناک آتش سوزی های مختلف، آماده همکاری و مشاوره با تمامی ارگان ها و سازمان های دولتی و غیر دولتی و تجهیز مکان های مختلف با این سیستم می باشد. تنها کافی است با مشاوران ما تماس بگیرید.